از مؤلفههای مهم خرید برای مشتریان، خدمات پس از فروش آن کالا است ولی سابقه ارائه خدمات بیکیفیت گارانتی، اعتماد مردم را نسبت به خدمات پس از فروش از بین برده است. از همین رو، برای جلب اعتماد مردم، سامانه جامع گارانتی با هدف ارتقاء کیفیت خدمات گارانتی و تشخیص کالای اصل از تقلبی راهاندازی شد.
به عبارتی؛ سامانه جامع گارانتی امکان اطمینان از اصالت کالاهای عرضه شده و شناختن نمایندگیهای رسمی ارائه خدمات پس از فروش را فراهم میکند.
متأسفانه بهدلیل افزایش شرکتهای غیرمعتبر در زمینه ارائه خدمات پس از فروش، بسیاری از اقلام قاچاق بهظاهر دارای گارانتی میشوند و همین موضوع باعث افزایش قاچاق کالا و تمایل مردم به خرید این کالاها شده است.
علاوه بر این، برخی از افراد با هدف کسب سود بیشتر، خدمات پس از فروش نامعتبری را برای کالاهای قاچاق ارائه کرده و به بهانههای واهی از ارائه باکیفیت این خدمات به مشتریان سر باز زدند، با این تفاسیر وجود ساز و کاری جهت اعتبار گارانتی و شرکتهای ارائه دهنده، بیش از گذشته احساس میشد.
سامانه جدیدی به نام «سامانه جامع گارانتی»
در همین ارتباط، محمدرضا فرجی تهرانی رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم،گفت: سامانه جامع گارانتی در صنف فناوران رایانهای، موجب هماهنگی میان اتحادیه و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان میشود. همچنین، گارانتیهای تقلبی در سامانه جامع گارانتی ثبت نمیشود، بنابراین مطابق قانون، فروشندگان فروشگاههای اینترنتی و حضوری باید تنها اجناسی که گارانتی آنها در سامانه جامع گارانتی به ثبت رسیدهاند را به فروش برسانند.
وی ادامه داد: در چنین حالتی از کسبهای که فعالیت قانونی انجام میدهد حمایت شده و مصرفکننده نیز متضرر نمیشود، از طرفی بر اساس قانون، شرکتهایی که خدمات پس از فروش برای کالای قاچاق ارائه میکنند، مجرم بوده و فروش کالاهایی که در سامانه جامع گارانتی ثبت نشدهاند نیز به منزله قاچاق محسوب میشود؛ البته متاسفانه اغلب فروشگاههای اینترنتی این بند قانونی را رعایت نمیکنند.
فروش کالای قاچاق؛ حتی با اینماد!
فرجی با انتقاد از عملکرد برخی از فروشگاههای اینترنتی، بیان کرد: متأسفانه عدم هماهنگی بین دستگاهها باعث شده، تعدادی از فروشگاههای اینترنتی با وجود نماد اعتماد الکترونیک یا اینماد، در فضای مجازی کالای قاچاق را به فروش برسانند، در حالی که براساس قوانین موجود این اقدام غیر قانونی است، به عبارتی می توان گفت فروش کالای قاچاق در فضای مجازی، مسئله عمده پیرامون گارانتی است.
رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران، درباره امکان ثبت شکایت مصرفکنندگان، عنوان کرد: در اتحادیه فناوران رایانه تهران، کمیسیون ثبت شکایت مصرفکنندگان در حال فعالیت است؛ در این کمیسیون علاوه بر شکایت در خصوص گارانتی رسمی محصولات، به شکایات شخصی افرادی که حقشان در خرید ضایع شده نیز رسیدگی میشود.
وی در پایان افزود: از آنجایی که ممکن است بسیاری از افراد در خصوص امکان ثبت شکایت در سامانه ناآگاه باشند به همین خاطر طرح ثبت شکایت مردمی از شرکتهای متخلف در خصوص ارائه گارانتی رسمی محصولات در سامانه جامع گارانتی پایهریزی شده است.
شیوه استعلام گارانتی به چه صورت است؟
پیشتر، اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، درخصوص شیوه استعلام از اصالت کالای لوازم خانگی به رسانهها گفته بود: «در زمان خرید کالا، اگر خریدار به کالا شک داشت، حتما کد شناسه [ET1] و کد رهگیری کالا- که بر روی بستهبندی کالا یا در کارت ضمانت آن قابل مشاهده است- را به کد دستوری #77774 پیامک کند؛ با وارد کردن این کد، شرکت تولیدکننده، سال ساخت، نوع گارانتی و دیگر اطلاعات نمایش داده میشود. نام این سامانه، سامانه جامع گارانتی است و در آنجا میتوانید تمامی اطلاعات گارانتی و محصول خود را مشاهده کنید».
هماکنون خریداران گروههای کالایی مانند لوازم خانگی، تلفن همراه، اقلام دیجیتال و قطعات یدکی خودرو نظیر باتری خودرو و تایر میتوانند با مراجعه به سامانه جامع گارانتی از «مدل، برند، مرجع سازنده، شرکت گارانتیکننده، نحوه فعالسازی گارانتی، شرح کالا، تاریخ شروع گارانتی، تاریخ اعتبار گارانتی، مدت گارانتی و شناسه کالا» محصول خریداری شده، اطلاع به دست بیاورند.
همچنین استعلام اصالت و گارانتی کالا برای کالاهای مشمول، بهوسیله شناسه رهگیری، برند و سریال مندرج بر کالا امکانپذیر است.
برای این منظور مصرفکننده میتواند این شناسه را از روی جعبه(بستهبندی)، بدنه یا کارت گارانتی دریافت و و از طرق زیر استعلام کند:
- درگاه وب سامانه جامع گارانتی به آدرسwww.Irangs.ir (استعلام با شناسه رهگیری و سریال کالا)
- اپلیکیشن سامانه جامع تجارت (استعلام با شناسه رهگیری)
- شمارهگیری کد دستوری #77774 و انتخاب گزینه سامانه جامع گارانتی (استعلام با شناسه رهگیری)