ناصر رضاییپور دبیر انجمن علمی طب سنتی ایران ، درخصوص علل و عوامل بوی بد دهان اظهار کرد: بوی بد دهان یک مشکل آزار دهنده است که موجب رنجش اطرافیان و حتی خود فرد میشود اما برای درمان این مشکل لازم است ابتدا علت اصلی بدبوی دهان را یافت.
مشکلات حفره دهان
رضاییپور در مورد عواملی که بدبویی دهان را بههمراه دارد، گفت: در برخی موارد ممکن است این بدبوی ناشی از مشکلات مربوط به حفره دهان، از قبیل عفونتهای لثهای، خرابی دندانها، آفت و خشکی دهان باشد. در واقع وجود یک دندان خراب، نه تنها به بیشتر شدن بوی بد دهان منجرمیشود، بلکه میتواند بهتنهایی یکی از علل بدبوشدن دهان باشد.
مشکلات گوارشی
او گفت: گاهی ممکن است که بدبویی دهان، نشان دهنده بیماریهای داخلی مانند مشکلات گوارشی باشد. گاهی بوی بد، در زمان گرسنگی تشدیدو با مصرف یک ماده غذایی برطرفمیشود و به همینخاطر است که در ماه رمضان افراد بیشتر با این مشکل روبهرو هستند.
او اضافه کرد: علت اصلی بروز این مشکل، معمولاً افزایش رطوبت، درکنار ناکارآمدی دریچه بالایی معده است. در این حالت، رطوبت زائد در معده متعفن و بدبو می شود و با عبور از اسفنکتر فوقانی به دهان میرسد و احساس میشود.
سینوزیت و نزلهها
این متخصص طب ایرانی بیان کرد: خلط و ترشحاتی که از مغز، به سوی دهان و پشت حلق ریزشمیکنند، ممکن است عفونی و بدبو باشند همچنین این ترشحات ممکن است موجب بار غلیظ زبان بشوند. درمان نزله یا ترشحات پشتحلقی در طب ایرانی اهمیت فراوان دارد چراکه میتواند موجب بیماریهای دیگری در اندامهای بدن، از جمله دستگاه گوارش، کبد، رحم، مفاصل و… شود.
مشکلات ریویی
رضاییپور ادامهداد: افزایش رطوبتهای زائد و خلط ریوی نیز باید در درمان بدبویی دهان مدنظر باشد. این ترشحات در شرایط مختلف مانند مصرف سیگار و قلیان، آسم رطوبی، برونشیت و… وجود دارند و ممکن است سبب عفونت و بدبوی دهان شوند.
راههای درمان خانگی
این متخصص طب ایرانی، درباره راههای درمان خانگی بدبویی دهان گفت: اگر علت بوی بد، در حفره دهانی و مشکلات دندان و لثه باشد، در ابتدا باید فرد به رعایت بهداشت دهان و دندان، مانند مسواکزدن و نخ دندان کشیدن بپردازد. در ادامه، استفاده از خوشبوکنندههای طبیعی دهان مانند نعنا، دارچین و کرفس کمککننده خواهدبود. استفاده از میوه سیب، گل سرخ و بهارنارنج هم به رفع بوی بد دهان ناشی از مشکلات حفره دهان کمک میکنند.
او افزود: ماساژ لثهها با ترکیب عسل و سرکه یا عسل و نمک، دو یا سهبار در ماه و ماساژ شبانه لثهها با روغن زیتون، پساز مسواک، میتواند سبب تقویت لثهها و رفع عفونت شود.
او افزود: اگر بوی بد دهان به دلیل ترشحات پشت حلق و سینوسها باشد، میتوان با استفاده مداوم از مغزها مانند بادام، بهویژه بهصورت حریره و دمنوش آویشن یا زوفا به ازبینرفتن بوی بد دهان کمک کرد.