در صورت عدم درمان، بیماری کبد چرب غیرالکلی میتواند به استئوهپاتیت غیرالکلی تبدیل شود که این شرایط نیز میتواند در نهایت به سیروز، نارسایی کبد و سرطان کبد منجر شود.
همه ما میدانیم که جان خود را در صورت توقف ضربان قلب از دست خواهیم داد. اما افراد بسیاری به این مساله توجه ندارند که کبد، بزرگترین اندام داخلی بدن انسان، نیز میتواند به همان اندازه برای ادامه زندگی و سلامت ما اهمیت داشته باشد.
کبد وظیفه سمزدایی بدن را بر عهده دارد. این اندام مواد زائد که از طریق ریه ها، پوست یا دهان وارد بدن میشوند را پردازش کرده و از بین میبرد. از جمله این مواد زائد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– افزودنیهای غذایی
– مواد شیمیایی خانگی
– آلایندههای محیطی
– داروها
– هورمونها
بدون کبد، تمام ویتامینهایی که از طریق غذا و مکملها وارد بدن میشوند، بی فایده خواهند بود، زیرا کبد وظیفه تولید صفرا را بر عهده دارد که در تجزیه مواد مغذی به شکلی که بدن بتواند از آنها استفاده کند، نقش دارد.
کبد قند خون را ذخیره میکند و چربی را تجزیه میکند و از این رو، انرژی مورد نیاز شما در طول روز را تامین میکند. همچنین، کبد در لخته شدن خون نقش دارد.
هر یک از کارهایی که کبد انجام میدهد برای ادامه حیات و سلامت ما اهمیت دارند. اما یک بیماری خاموش که کبد افراد بسیاری را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار میدهد میتواند شما را با چالشهای جدی مواجه سازد.
خطرات بیماری کبد چرب
بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) شرایطی است که به واسطه انباشت چربی در کبد شکل میگیرد.
در صورت عدم درمان، بیماری کبد چرب غیرالکلی میتواند به استئوهپاتیت غیرالکلی تبدیل شود که این شرایط نیز میتواند در نهایت به سیروز، نارسایی کبد و سرطان کبد منجر شود. در این مرحله، عمل پیوند کبد ممکن است تنها راه برای نجات بیمار باشد.
برخی دانشمندان بر این باورند که نام بیماری کبد چربی مرتبط با متابولیک (MAFLD) با دقت بیشتری بازتاب دهنده بیماری است، زیرا دانش کسب شده از دهههای گذشته به خوبی نشان میدهد که این بیماری یک اختلال متابولیک است. به عنوان مثال، به نظر میرسد ارتباطی با مقاومت به انسولین وجود دارد.
اما بدون در نظر گرفتن نام، یک مساله قطعی است: این بیماری قابل برگشت است. چاقی یکی دیگر ار شرایط مرتبط با متابولیک همواره به عنوان یک عامل خطر برای بیماری کبد چرب غیرالکلی در نظر گرفته شده است و از این رو، کاهش وزن در کنار انجام ورزش به عنوان یک راهبرد اصلی برای پیشگیری از آن در نظر گرفته میشود.
اما مطالعهای جدید نشان داده است که انجام تمرینات ایروبیک و آمادگی جسمانی بالاتر به تنهایی میتواند اهمیت بیشتری در کاهش چربی موجود در کبد برای پیشگیری یا درمان بیماری نسبت به کاهش وزن داشته باشد.
اگرچه در گذشته از سونوگرافی یا روشهای غیرتهاجمی دیگر برای اندازه گیری اثر ورزش بر محتوای چربی کبد استفاده میشد، پژوهشگران در کالج ترینیتی در دوبلین یک گام فراتر رفته و در مطالعه خود بافتبرداری از کبد را انجام دادند.
بیست و چهار بیمار مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکی در این مطالعه حضور داشتند. شانزده نفر از آنها یک برنامه ۱۲ هفتهای تمرینات ایروبیک را دنبال کردند، در شرایطی که هشت نفر دیگر گروه کنترل را تشکیل دادند.
بافتبرداری از کبد در ابتدای مطالعه و سپس در هفتههای دوازدهم و پنجاه و دوم پس از اتمام برنامه ورزشی نشان داد افرادی که ورزش میکردند بهبود چشمگیر در بافت زخمی و تورم در سلولهای کبد را تجربه کرده اند.
بهبود و پیشگیری از بیماری کبد چرب غیرالکلی
به گفته پژوهشگران، فواید ورزش هم برای سلامت کبد و هم سلامت کاردیومتابولیک برای بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیرالکلی بسیار آشکار است، اما فواید مداخله ورزشی در صورتی که برنامه ورزشی ادامهدار نباشد، برای همیشه پایدار باقی نمیمانند.
اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید، با پزشک خود درباره دریافت یک برنامه منظم ورزشی صحبت کنید. این برنامه باید به گونهای تنظیم شود که برای شما قابل دنبال کردن باشد و میتواند نخستین گام در مسیر کند کردن آهنگ پیشرفت بیماری باشد.
اگر کبد شما سالم است، انجام منظم تمرینات ورزشی ایروبیک میتواند به حفظ سلامت آن کمک کند.
دیابت، استفاده از استروئید و کلسترول بالا از جمله عوامل خطر برای بیماری کبد چرب هستند. اگر با هر یک از آنها مواجه هستید، با پزشک خود درباره چگونگی پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب صحبت کنید.