متخصصان در مطالعهای به عوامل خطرزای اصلی و تشخیص داده نشده در دو سوم بیماران سکته مغزی ایسکمیک پرداختند.
بر اساس نتایج مطالعه اخیر، اکثر افرادی که دچار سکته مغزی ایسکمیک میشوند و هیچ فاکتور خطر شناخته شدهای در آنان وجود ندارد به بیماریهای زمینهای و نهفته مبتلا هستند.
این مطالعه مشخص کرد به طور کلی در ۶۷.۷ درصد از بیماران سکته مغزی که عوامل خطرزای شناخته شده در آنان مشاهده نشده یک فاکتور خطرزای اصلی وجود دارد. در این بررسی محققان سوئیسی به مطالعه اطلاعات ۴۳۵۴ بیمار سکته مغزی در فاصله سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۸ پرداختند که در ۱۱۲۵ مورد از آنها عوامل خطرزای شناخته شده وجود ندارد.
شایعترین عامل خطرزای عروقی شناسایی شده دیس لیپیدمی، عدم تعادل چربی خون مانند کلسترول بالا یا افزایش سطح تری گلیسیرید (۶۱.۴ درصد از بیماران) بوده است. دومین عامل خطر شایع فشار خون بالا (۲۳.۷ درصد از بیماران) بوده و از هر ۱۰ بیمار (۱۰.۲ درصد از بیماران) یک نفر مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی بوده است، وضعیتی که باعث افزایش و نامنظم شدن ضربان قلب میشود.
در این بررسی، ارتباط مثبتی بین بیمارانی که هیچ فاکتور خطر شناخته شدهای در آنان وجود ندارد با سن پایین، قومیت غیر قفقازی، استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در زنان زیر ۵۵ سال و استعمال سیگار برای بیماران ۵۵ سال و بالاتر مشاهده شد. همچنین ارتباط منفی بین مصرف داروهای رقیق کننده خون قبل از وقوع سکته مغزی و شاخص توده بدنی بالاتر (BMI) پیدا شد.
سکته مغزی ایسکمیک زمانی رخ میدهد که لخته خون جریان خون به مغز را قطع میکند و شایعترین نوع سکته است.
متخصصان اظهار داشتند: این مطالعه اطلاعات مهمی در مورد عوامل خطرزای اصلی در بروز سکته مغزی ایسکمیک ارائه میدهد. یافتههای ما بر اهمیت آزمایش و درمان عدم تعادل چربی خون مانند بالا بودن سطح کلسترول و تری گلیسیرید و همچنین فشار خون و شناسایی و درمان مبتلایان به فیبریلاسیون دهلیزی و دیابت نوع دو تاکید دارد.
به گزارش هندوستان تایمز، به گفته متخصصان، پیش از این مطالعه اطلاعات بالینی محدودی در مورد فراوانی، ویژگیهای بیمار و مکانیزمهای سکته مغزی در بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک حاد که هیچ فاکتور خطر شناخته شدهای در آنان وجود ندارد، ارائه شده است. امیدواریم که این مطالعه به شناسایی بیمارانی که به طور بالقوه با خطر سکته مغزی مواجه هستند، کمک کند.