بر اثر بیماریهای خودایمنی سلولهای غده تیروئید به تدریج آسیب میبینند؛ بنابراین تیروئید دیگر قادر به تولید هورمونها، در حد و اندازه قبل نیست.
کمکاری غده تیروئید ممکن است به علتهای مختلفی بروز پیدا کند؛ ولی کاهش تولید هورمون تیروکسین علت اصلی آن است. کاهش تولید هورمون تیروکسین، اغلب به مسائل خودایمنی مربوط میشود؛ به این معنی که سیستم ایمنی بدن فرد به سلولهای خودی حمله کرده و آنها را نابود میکند. بر اثر بیماریهای خودایمنی سلولهای غده تیروئید به تدریج آسیب میبینند؛ بنابراین تیروئید دیگر قادر به تولید هورمونها، در حد و اندازه قبل نیست.
برخی از مهمترین دلایل کمکاری تیروئید عبارتند از:
هاشیموتو یکی از بیماریهای خودایمنی است که سبب کم کاری تیروئید میشود. علاوه بر آن برخی دیگر از بیماریهای خودایمنی مانند دیابت نوع یک و بیماری ویتیلیگو نیز ریسک بروز این بیماری را افزایش میدهند.
گاهی اوقات کمکاری تیروئید در نتیجهی درمان دیگر بیماریهای تیروئیدی یا پرکاری تیروئید است. در نتیجه برخی جراحیها و داروها به تیروئید آسیب وارد میشود و سطح هورمونهای تیروئیدی تولیدی کاهش پیدا میکند.
یکی از علل شایع کمکاری غده تیروئید در سراسر جهان کمبود ید است.
کم کاری تیروئید ممکن است یک مشکل مادرزادی باشد و نوزاد با این مشکل متولد شود. علت کمکاری تیروئید مادرزادی، عدم تکامل غده تیروئید در دوران جنینی و در رحم مادر است.
میزان ترشح هورمونهای تیروئیدی و به طور کلی کنترل آنها توسط هیپوفیز، که غدهای واقع در مغز است؛ صورت میگیرد؛ بنابراین برخی اختلالات به وجود آمده در هیپوفیز، ممکن است سبب بروز اختلالاتی در ترشحات تیروئید شود.
بعضی از داروها مانند لیتیوم که برای درمان بیماری روانی دوقطبی استفاده میشود و یا آمیودارونها که گاهی برای نامساعد بودن ضربان قلب تجویز میشود؛ موجب بروز کمکاری تیروئید میشوند.
علائم کمکاری تیروئید چیست؟
خستگی؛ شایعترین نشانه کمکاری تیروئید
حساس بودن نسبت به سرما
یبوست
افسردگی و اختلال حافظه
گرفتگی عضلانی
پوست خشک و پوسته پوسته
افزایش وزن در مدت کوتاه
موهای ضعیف و ریزش موی فراوان
ناخنهای شکننده
کاهش شدید میل جنسی و نامنظم شدن دورههای قاعدگی در خانمها
هرجند جهت اطمینان بیشتر نیاز به معاینه است به همین خاطر به دکتر متخصص مراجعه نمایید.