پژوهشگران در مطالعات جدید خود دریافتند که یک جمعیت سلولی نادر، اما بالقوه سمی به نام سلولهای زامبی در مغز افرادی که بر اثر بیماری آلزایمر مردهاند وجود دارد. به اعتقاد محققان، این سلولها کلید کنرل آلزایمر محسوب میشوند.
پژوهشگران در مطالعات خود دریافتند سلولهای زامبی در حقیقت سلولهایی هستند که تحت استرس پیر شده و همراه با افزایش سن در بافتهای بدن تجمع میکنند که این امر منجر به التهاب و بروز بیماریهای مزمن میشود.
به گفته آنها، کشف نورونهای پیر یا سلولهای مغزی در افرادی که به دلیل آلزایمر فوت کردهاند، میتواند یک هدف کلیدی جهت داروهای طراحی شده برای درمان این بیماری، که شایعترین شکل زوال عقل است، را فراهم کند.
دکتر هابیل زاری استاد سیستمها و آناتومی در مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس در سن آنتونیوو یکی از نویسندگان این مطالعه در رابطه با موضوع فوق گفت: برای متوقف کردن زوال عقل، باید علت و مکانیسمهای دقیق ایجاد این بیماری را بدانیم. ما هنوز سطح نورونهای پیر در ایجاد زوال عقل را نمیدانیم، اما اگر این سلولها تأثیر زیادی داشته باشند، حذف آنها یا کاهش اثرات سمی ناشی از فعالیت آنها ممکن است از آسیب به مغز جلوگیری کند.
تحقیقات پژوهشگران همچنین نشان میدهد که آلزایمر به دلیل تجمع پروتئینهای بتا آمیلوئید و تاو در مغز ایجاد میشود. پژوهشگران طی این مطالعه تقریباً ۱۴۰ هزار سلول از ۷۶ مغز را که به عنوان بخشی از پروژه مطالعه حافظه و پیری جمع آوری شده بود، تجزیه و تحلیل کردند. آنها نقش این سلولها را با استفاده از بررسی مغز بزرگسالانی که به دلیل آلزایمر مرده و سطوح مختلفی از بتا آمیلوئید و تجمع تاو داشتند، تأیید کردند. این نمونههای مغزی توسط مرکز تحقیقات بیماری آلزایمر تگزاس جنوبی جمع آوری شده بود.
حدود ۲ درصد از سلولهای جمع آوری شده توسط محققان، پیر بودند و با درهم تنیدگیهای نوروفیبریلاری حاوی تاو ظاهر شدند که احتمالاً این مساله در ایجاد بیماری آلزایمر نقش دارد. شرح کامل این پژوهش و یافتههای به دست آمده از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Aging منتشر شده است.
منبع: سیناپرس