خانه / اقتصادی,

رشد بورس تا کجا ادامه دارد؟ | این سرمایه‌گذاران از رشد بازار سرمایه جا می مانند

بورس کالا
بورس کالا

بازار سرمایه نخستین روز کاری خود در هفته جاری را با فتح کانالی جدید آغاز کرد؛ به طوریکه شاخص کل بورس وارد کانال دو میلیون و ۴۰۰ هزار واحد و شاخص کل فرابورس نیز وارد کانال ۳۰ هزار واحد شدند. آنچه در این بازار به عنوان سوالی اساسی سهامداران حقیقی مطرح است این است که چقدر می توان روی این رشدهای اخیر حساب باز کرد و به ادامه دار بودن آن امیدوار بود و اینکه رشد شاخص ها خواهند توانست عقب ماندگی های ۳ سال اخیر که بازارسرمایه در استراحت بود را جبران کند.

احسان رضاپور، کارشناس بورس در گفت و گو با همشهری در خصوص وضعیت بازار بورس با توجه به اینکه شاخص کل در حال نزدیک شدن به رقم ۲۵۰۰ است، گفت: بازار سرمایه بعد از حدود ۳ سال که دوران خسته کننده و کسالت باری را برای سرمایه گذاران داشت با فتح کانال های جدید سعی در رساندن خود به روزهای اوج است. در این مدت فشار نرخ ارز و رشد تورمی موجب شد تا بازارهای سرمایه ای دیگر از بازار سرمایه به لحاظ رشد فاصله معناداری بگیرند و از طرفی ارزش روز دارایی ها فاصله معناداری با ارزش سهام شرکت ها پیدا کند.

وی ادامه داد: در این مدت بدبینی و عدم اعتماد سرمایه گذاران ضربه های مهلک تری به این بازار وارد کرد و آنهم به دلیل اخباری بود که طی سال های گذشته به بازار بورس تحمیل شد. بعد از اینکه ما اصلاحات ارزی را در زمستان ۱۴۰۱ تجربه کردیم پالس های مثبتی به بازارسرمایه داده شد که ریشه در تغییر نگرش دولت بر رانت ارزی پر قدرتی بود که در حال توزیع شدن بود. این رانت متاسفانه از جیب شرکت ها خارج می شد و به واسطه هایی می رسید که در فروش محصولات کارخانه ها فعالیت می کردند، اما با اصلاحات ارزی بخشی از این رانت نصیب خود شرکت ها شد و این محرک خیلی مهمی بود. از طرفی ارزش دارایی شرکت ها هم در این ۳ سال رشد قابل ملاحظه ای کرد، و موجب شد تا سرمایه‌گذاران توجه بیشتری به بازار سرمایه کنند.

رضاپور افزود: در روزهای اخیر به واسطه رشد نسبی که در بازار سرمایه تجربه کردیم، و همچنین اخبار منفی که در رابطه با بازارهای دیگر به گوش می رسد از جمله مالیات بر عایدی در حوزه مسکن یا واردات خودروهای کارکرده که می تواند بازار آزاد این محصولات را تحت تاثیر جدی قرار دهد، این بازار برای سرمایه گذاران جذابیت هایی ایجاد کرد. در واقع ظرفیت‌های خیلی خوبی که در بازار سرمایه از نظر بنیادی وجود دارد و می‌تواند پشتیبانی کننده خوبی برای قیمت سهام شرکت ها باشد باعث شده تا گرایش خوبی را از سمت سرمایه گذاران به سمت بازار سرمایه شاهد باشیم همچنین شاهد رشدها و شکستن یک سری رکوردها در وضعیت بازار باشیم.

کارشناس بورس ادامه داد: من فکر می کنم اگرچه بازار سرمایه همچنان با افت و خیزها و اصلاحات مقطعی همچنان در ماه های آینده هم دست و پنجه نرم کند اما به نظر می رسد با توجه به محرک های اقتصادی درحال شکل گیری، دوره نزولی ۳ سال گذشته در حال پایان است و فضای بهتری در بورس شکل خواهد گرفت. رضاپور با بیان این موضوع اظهار کرد: بازار سرمایه نسبت به بقیه بازارها همچنان از نظر ارزندگی شرایط متمایزتری دارد و می تواند مورد توجه باشد.

وی گفت: با قیمت های جهانی فعلی، با وضعیت قیمت ارزی که امروز با آن مواجه هستیم(ارز بازار مبادله) و چشم انداز افزایش آن را متصور هستیم به نظر می رسد گزارش های ماه های آینده شرکت ها گزارش های خوبی باشد که به بازار مخابره می شود. در کنار ریسک های سیاسی و امنیتی کشور و منطقه به واسطه تعاملاتی که این هفته ها شکل گرفته است به عنوان یک فاکتور اثرگذار بازار مقداری تعدیل شده و موجب شده تا سرمایه گذاران با یک امنیت خاطر بیشتری به سمت بازار سرمایه گرایش پیدا کنند. لذا با در نظر گرفتن سودهای آینده نگر شرکت ها و در صورت مخابره نشدن اطلاعات منفی اثرگذار، بازار می تواند وضعیت خوب خود را ادامه دهد اگرچه با افت و خیزهای مقطعی روبرو خواهد بود اما می تواند همچنان در یک روند صعودی راه خود را ادامه دهد.

رضاپور در خصوص پایداری وضعیت خوب بورس در کوتاه مدت یا بلندمدت نیز اظهار کرد: از نظر ارزندگی این پتانسیل در بازار سرمایه وجود دارد که این وضعیت بتواند با ثبات بیشتری ادامه دارتر دنبال شود. با توجه به اینکه ما یک دوره ۳ ساله استراحت را در بازار از سر گذراندیم و در این مدت بازارهای سرماپذیر رقیب مانند مسکن، ارز، سکه و خودرو رشدهای خیره کننده ای داشتند و عمده اینها در دارایی شرکت ها هم وجود دارند، این رشد می تواند در بلندمدت پایدار باشد البته در صورتی که اخبار و اطلاعات سیاسی و اقتصادی منفی به بازارسرمایه تزریق نشود.

کارشناس بورس در این مورد هم که آیا این رشد تا جایی خواهد بود که عقب ماندگی بازارهای دیگر را جبران کند، گفت: قطعا عقب ماندگی ها جبران خواهد شد. بازار سرمایه به واسطه گردش مناسب نقدینگی و شرایط نقدشوندگی که در دل خود دارد برای سرمایه گذاران حقیقی جذاب است، از طرفی دامنه نوساناتی که سامانه دارد موجب می شود که از رشد قیمت ها هم عمدتا اشخاص آسیب نبینند. اینطور نیست که افزایش عرضه سهام یک شرکت یا صندوق سرمایه گذاری کیفیت زندگی مردم را تحت تاثیر منفی قرار دهد مانند گرانی های افسارگسیخته ای که ما در بازارهایی مانند مسکن و خودرو یا سکه و دلار داریم. لذا بخش مهمی از عقب ماندگی های سایر بازارهای سرمایه ای، به راحتی در سال ۱۴۰۲ قابل جبران است. امسال با اطلاعات و اخبار فعلی سالی است که سهام دار ماندن می تواند انتخاب جذابی برای سرمایه گذاران باشد.

وی با اشاره به اینکه، شرایط ۳ سال گذشته موجب شده تا سرمایه گذاران به شکل محافظه کارانه به بازار نگاه کنند و خیلی سریع به فروش اقدام کنند،‌گفت: برخی سرمایه ‌گذاران به محض اینکه قیمت هایشان به قیمت سر به سر قبلی می رسد به سرعت فروشنده می شوند و همین موضوع موجب می شود تا از رشد بعدی بازار جا بمانند. این در حالی است که باید بازاری که روند صعودی خود را بعد از چند سال شروع کرده و می تواند با پشتوانه های بنیادی بازدهی جذاب تری از مابقی بازارها در میان مدت و بلند مدت نصیبشان کند، را با حساسیت و دقت بیشتری دنبال کنند. لذا توصیه می کنم در روزهایی که بازار روند مثبت تری دارد فروش های خود را سخت گیرانه تر انجام بدهند و در خرید سهل گیرانه تر رفتار کنند. نکته دوم هم این است که سهام همه شرکت ها برای سرمایه گذاری در هر قیمتی مناسب نیست و اگر سهام داران حقیقی در شناسایی سهم ها مشکل دارند حتما گزینه صندوق های سرمایه گذاری را انتخاب کنند چرا می تواند بازدهی بیشتری با ریسک های معقول تری نصیبشان کند.

اولین دیدگاه را بنویسید


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.