به گزارش ایران اندیش؛ امروزه بسیاری از پزشکان و متخصص بینایی و چشم، به بیماران خود ورزش های مختلفی را تجویز می کنند تا با انجام این ورزش ها در منزل خود به تقویت بینایی بپردازند و از بینایی بسیار قوی و مطلوبی برخوردار باشند. از مهمترین این ورزش ها برای تقویت حس بینایی می توان به حرکات چشم در جهات مختلف اشاره کرد.
ورزش هایی که باعث تقویت بینایی می شوند؟
آیا شما نیز به دنبال تقویت بینایی خود به کمک ورزش های مختلف هستید؟ همچنین ورزش چشم جهت رفع خستگی و سلامت نیز داریم که نباید این دو مورد را باهم اشتباه بگیریم! آیا می دانید که کدام حرکات می تواند به تقویت حس بینایی شما کمک کند؟ از شما دعوت می شود که ما را تا پایان مقاله پیش روی خود همراهی کرده و اطلاعات جالبی را در این خصوص به دست بیاورید.
بینایی یکی از مهمترین حواس در بدن می باشد و افراد بایستی راه ها و روش های صحیح برای حفظ و نگهداری از بینایی خود را فراگرفته و به آنها عمل کنند. توجه داشته باشید که امروزه بسیاری از افراد به دلایل بسیار گوناگونی از بینایی بسیار ضعیفی برخوردار هستند که از مهمترین این علل می توان به تغذیه نامناسب، عوامل ژنتیکی و استفاده مداوم از ابزارهای الکترونیکی اشاره کرد. اگر شما نیز با مشکلات بینایی مواجه هستید می توانید با فرا گرفتن چند روش بسیار ساده در منزل خود نیز اقدام به تقویت بینایی داشته باشید تا مانع از ضعیف شدن چشمان خود باشید که البته توصیه می شود به همراه انجام ورزش های مختلف، نزد یک متخصص چشم پزشک نیز مراجعه کرده و از ویتامین های تقویتی چشم نیز بهره مند شوید تا بتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن از بینایی بسیار مطلوبی برخوردار باشید.
حرکات چشم در جهات مختلف
امروزه بسیاری از پزشکان متخصص چشم، ورزش هایی را برای تقویت بینایی در نظر گرفته اند و با انجام آزمایش های بسیار متعدد بر روی هر کدام از این حرکات ورزشی توانسته اند، تاثیرگذار بودن این حرکات را به اثبات برسانند. از مهمترین ورزش هایی که برای تقویت کردن بینایی از آن استفاده می شود می توان به حرکات چشم در جهات مختلف اشاره کرد. این نوع ورزش به گونه ای است که در یک جا نشسته و بدون حرکت دادن سر خود، مردمک چشمان خود را در هر 4 جهت مختلف به چرخش و حرکت در بیاورید و اطراف خود را مشاهده کنید. البته در نظر داشته باشید که این حرکات را به دفعات بسیار زیاد انجام دهید چرا که سبب آسیب رسیدن به چشم خواهد شد.

۱. قانون ۲۰-۲۰-۲۰

این روش مناسب کسانی است که روزانه بیشتر وقتشان در محیط کار را با نگاهکردن به صفحه نمایشگر رایانه سپری میکنند. اجرای آن هم بسیار ساده است: کافی است در طول روز و هنگام نگاهکردن به کامپیوتر، هر ۲۰ دقیقه یک بار بهمدت ۲۰ ثانیه به شیئی در فاصله ۶متری نگاه کنید.
۲. تغییر تمرکز
تغییر تمرکز روش دیگری برای ورزش چشم است که علاوه بر کمک به رفع خستگی و احساس فشار واردشده بر چشمها، در تقویت عضلههای چشم هم نقش دارد. برای اجرای این باید در حالت نشسته، بهترتیب، مراحل زیر را دنبال کنید:
- یکی از انگشتان دستتان را در فاصلهٔ چندسانتیمتری یکی از چشمها نگه دارید؛
- با نگاهکردن به انگشت، بر روی آن تمرکز کنید؛
- انگشت را آرام از صورتتان دورتر کنید؛
- سپس به شیئی در فاصله دورتر نگاه کنید و بر آن تمرکز کنید. بعد از مدتی، دوباره به انگشت نگاه کنید؛
- با نزدیککردن انگشت به صورت آن را به محل قبلی برگردانید؛
- دوباره بر شیئی در فاصله دورتر تمرکز کنید؛
- مراحل را سه بار تکرار کنید.
۳. حرکتدادن چشم
حرکتدادن چشم روش مناسب دیگری برای رفع خستگی چشم و فشار واردشده بر آنها است. برای اجرای آن مراحل زیر را بهترتیب انجام دهید:
- چشمانتان را ببندید؛
- چشمانتان را آهسته بهسمت بالا و سپس بهسمت پایین حرکت دهید؛
- این کار را سه بار تکرار کنید؛
- چشمانتان را آهسته بهسمت چپ و سپس بهسمت راست حرکت دهید؛
- این کار را هم سه بار تکرار کنید.
دقت کنید که برای اجرای این ورزش چشم در تمام مدت باید چشمانتان بسته باشد.
۴. عدد 8 انگلیسی

برای انجام این ورزش چشم، در حالت نشسته، مراحل زیر را بهترتیب انجام دهید:
- به نقطهای در فاصله ۲ تا ۳متری روی زمین نگاه کنید و کاملا بر آن تمرکز کنید؛
- شکل عدد ۸ انگلیسی را در ذهنتان مجسم کنید و با حرکتدادن چشمانتان، آن را ترسیم کنید؛
- بهمدت ۳۰ ثانیه این کار را انجام دهید، سپس به نقطهای در جهت دیگر نگاه کنید و همین کار را تکرار کنید.
۵. ورزش چشم بهکمک مداد

اجرای این ورزش میتواند برای کسانی که از نارسایی همگرایی چشم رنج میبرند سودمند باشد و به بهبود بینایی آنها کمک کند. برای اجرای آن مراحل زیر را انجام دهید:
- مدادی را به فاصلهٔ یک طول دست از بدن، بین دو چشم نگه دارید؛
- به مداد نگاه کنید و درحالیکه تصویری یکپارچه و کامل از آن میبینید، آرام بهسمت بینی حرکتش دهید؛
- مداد را بهاندازهای جلو بیاورید و به بینی نزدیک کنید که دیگر تصویری یکپارچه و کامل از آن نبینید؛
- سپس، کمی آن را عقبتر ببرید تا دوباره تصویری کامل و یکپارچه از آن را ببینید؛
- همین مراحل را ۲۰ بار تکرار کنید.
۶. ورزش چشم با کمک نخ و مهره
اجرای این ورزش به هماهنگی بهتر چشمها کمک میکند. برای اجرای مراحل آنچه در ادامه میببینید، به نخ و تعدادی مهره رنگی نیاز خواهید داشت.
- یک سر نخ را به جایی ببندید (میتوانید بهجای این کار از کسی دیگر بخواهید سر نخ را برایتان نگه دارد)؛
- سر دیگر نخ را کمی پایینتر از بینی نگه دارید؛
- یکی از مهرههای رنگی را داخل نخ کنید؛
- درحالی که هر دو چشم کاملا باز هستند، به مهره نگاه کنید.
اگر بینایی و چشمانتان مشکلی نداشته باشد، باید بتوانید مهره را همراه دو نخ بهشکل ضربدر ببینید. اگر یکی از چشمانتان را ببندید، همراه آن یکی از نخها هم ناپدید خواهد شد. اگر دو نخ و دو مهره ببینید، به این معنا است که چشمانتان همگرایی لازم بر روی مهره را ندارند.
با توجه به آنچه گفته شد، میتوانید از این ورزش برای پیبردن به اختلالهای احتمالی مرتبط با بینایی استفاده کنید. البته این تنها فایده این ورزش نیست و برای تقویت عضلههای چشم هم میتواند مؤثر باشد.
۷. ورزش چشم با کمک نقاشی بر روی کارت

این ورزش برای کسانی که از اختلال اگزوتروپیا (انحراف روبهبیرون چشم/ exotropia) تمرین بسیار خوبی است. برای اجرای آن مراحل زیر را بهترتیب انجام دهید:
- کارتی را بردارید و یک طرف آن سه شکل استوانهای قرمزرنگ بکشید. اندازه استوانهها باید بهترتیب بزرگتر شود: یعنی استوانه اول کوچک، دومی متوسط و سومی کمی بزرگتر باشد؛
- برای سمت دیگر کارت هم همین کار را تکرار کنید، با این تفاوت که این بار استوانههای سبزرنگ میکشید؛
- کارت را شبیه به آنچه در تصویر میبینید، جلوی بینیتان نگه دارید. بهشکلی که بزرگترین استوانه دورتر از آن دوتای دیگر باشد؛
- به استوانه بزرگتر خیره شوید. این کار را ادامه دهید تا زمانی که هر دو استوانه قرمز و سبز روی هم بیفتند و تصویر یک استوانه، با رنگهای قرمز و سبز را ببینید؛
- بهمدت ۵ ثانیه به آن نگاه کنید؛
- همین کار را با استوانههای متوسط و کوچک هم تکرار کنید.
۸. تمرکز بر دور و نزدیک
این نمونه ورزش چشم شباهت زیادی به مورد دوم یعنی «تغییر تمرکز» دارد و مثل آن باید در حالت نشسته انجام شود. مراحل زیر را انجام دهید:
- انگشت شستتان را به فاصله تقریبا ۲۵ سانتیمتر جلوی چشمانتان نگه دارید و بهمدت ۱۵ ثانیه به آن نگاه کنید؛
- شیئی در فاصله تقریبا ۳ تا ۶متری پیدا کنید و بهمدت ۱۵ ثانیه به آن نگاه کنید؛
- سپس دوباره به انگشت شستتان نگاه کنید؛
- مراحل کار را ۵ بار تکرار کنید.
9. کف دست:
این یک ورزش عالی برای تحریک لنز و ماهیچه های مویی است.با مالش سریع کف دست تان گرما تولید کنید و سپس بخش گرم کف دست هایتان را روی چشمانتان قرار دهید. مواظب باشید فشاری روی چشم ها را اعمال نکنید. زمانی که ورزش کف دست را امتحان می کنید، این کار را در غیاب نور انجام دهید. ماهیچه های چشم ها به خاطر گرما آرام می شوند.
10. کف دست و خورشید:
خورشید و کف دست نیز برای چشم ها مفید هستند چون این روش ها به فعال کردن مجدد و انعطاف پذیری لنز چشم و ماهیچه های مویی کمک می کنند.
خورشید از توانایی های بهبود دهنده استفاده می کند و کف دست آرامش و احساس خوب را ترویج خواهد داد. با توجه به فرهنگ چین، خورشید شامل انرژی های حیاتی زندگی است که برای سلامت چشم ها و نیز بدن حیاتی هستند.
برای ورزش آفتاب، به خورشید اجازه دهید که به طور مستقیم بر روی پلک های بسته شما در هنگام تنفس عمیق، بتابد. این کار را هر روز به مدت چند دقیقه انجام دهید و پس از آن ورزش کف دست را دنبال کنید.
برای ورزش کف دست، کف دست هایتان را به هم بمالید تا گرما تولید کنید و سپس به آرامی کف دست تان را روی چشم های بسته خود بمالید بدون این که فشاری روی چشم ها اعمال شود.
حتما چشمان خود را به طور کامل بپوشانید تا هیچ ردی از نور وجود نداشته باشد. این کار را چندین بار در روز به هنگام تجسم یک صحنه دلپذیر انجام دهید.

چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری میشود؟
اگر نشانهها و علائم زیر را تجربه کردید، حتما باید به متخصص مراجعه کنید؛ چون در این شرایط احتمال اختلال مزمنتری هست و نیاز به درمان دارد:
- قرمزی چشم؛
- ازدستدادن بینایی؛
- تاری دید؛
- دردگرفتن چشم؛
- دوبینی؛
- ورمکردن پلکها؛
- حساسیت چشمها به نور؛
- سردرد همراه با ظاهرشدن نشانههایی در چشمها.
توصیههایی برای حفظ سلامت چشمها

همراه با ورزش چشم، کارهای متعدد دیگری هم هستند که میتوانید برای حفظ سلامت چشم هایتان انجام دهید. در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- هر چند سال یک بار برای انجام آزمایش چشم پیش متخصص بروید (حتی اگر ناراحتی چشمی یا علائمی ندارید). بسیاری از بیماریهای خطرناک و مزمن بینایی علائم ظاهری ندارند و فقط با کمک متخصص قابلتشخیصدادن هستند. بهعلاوه، استفاده از عدسی بینایی بسیاری از افراد را بهتر میکند؛ هرچند خودشان این موضوع را نفهمند.
- از سوابق ابتلا به بیماری در خانوادهتان اطلاع کسب کنید. بسیاری از بیماریهای بینایی ریشه در مسائل ژنتیکی دارند.
- اگر به دلایلی بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماریهای بینایی هستید (بهخاطر ابتلا به دیابت یا داشتن سوابق بیماری چشمی در خانواده)، بیشتر (هر شش ماه یک بار) برای دادن آزمایش چشم نزد متخصص بروید.
- با استفاده از عینک دودی استاندارد از چشمانتان در مقابل اشعهٔ مضر آفتاب محافظت کنید.
کلام آخر
شواهد علمی قاطعانه نقش ورزش چشم در بهبود بینایی یا برطرفکردن علائم اختلالهای بینایی را تأیید نکردهاند. بنابراین هرچند انجام این ورزشها میتواند به رفع خستگی چشمها یا کاهش فشار واردشده بر آنها کمک کند، ممکن است تأثیری در بهبود اختلالی که به آن مبتلا هستید نداشته باشد. توصیه میشود هر چند وقت یک بار برای انجام آزمایش چشم نزد متخصص بروید. به خاطر داشته باشید که اگر در همان مراحل اول اختلال بینایی به وجود آن پی ببرید، میتوانید بدون تجربه علائم و نشانههای بیماری آن را درمان کنید.