در شرایطی که شدت آرتروز از فردی به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد، به طور کلی این بیماری کیفیت زندگی انسان را تحت تاثیر قرار میدهد.
استئوآرتریت یا آرتروز یک بیماری مزمن است که سلامت مفاصل را در معرض خطر قرار میدهد. این بیماری بیشتر افرادی که بیش از ۶۰ سال سن دارند را تحت تاثیر قرار میدهد، اما میتواند برای افراد بزرگسال در هر سنی رخ دهد. اگرچه آرتروز درمان خاصی ندارد، برخی عادات میتوانند به پیشگیری از پیشرفت بیماری کمک کنند.
پژوهش در زمینه روشهای درمان آرتروز ادامه داشته و پیشرفتهای قابل توجهی نیز در این زمینه صورت گرفته است. افزون بر داروهایی مانند مسکن ها، متخصصان توصیههای دیگری برای مدیریت علائم ارائه کرده اند.
آرتروز به دلیل آسیب پیشرونده مفاصل شکل میگیرد. این شرایط انحطاطی میتواند با گذشت زمان، چه به واسطه افزایش سن یا تجربه یک آسیب دیدگی در گذشته شکل بگیرد. از علائم آرتروز میتوان به درد، سفتی، و کاهش دامنه حرکت مفصل اشاره کرد.
در شرایطی که شدت آرتروز از فردی به فرد دیگر میتواند متفاوت باشد، به طور کلی این بیماری کیفیت زندگی انسان را تحت تاثیر قرار میدهد. از این رو، درمان آرتروز بر کند کردن سرعت پیشرفت بیماری و مدیریت علائم متمرکز است. برخی عادات سالم نیز میتوانند در این زمینه موثر باشند.
ورزش منظم
ورزش موجب ارتقا سلامت جسمانی انسان، به ویژه مفاصل شده و از این رو، دامنه حرکت و تحرک را افزایش میدهد.
درد ناشی از آرتروز اغلب توانایی فرد برای انجام برخی ورزشها را کاهش میدهد. با این وجود، دنبال کردن یک سبک زندگی کم تحرک توصیه نمیشود. انجام منظم ورزشهای کم برخورد (Low Impact) ماهیچههای اطراف مفاصل را تقویت کرده و از عوارض بیماری پیشگیری میکنند.
تقریبا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش روزانه به کاهش سفتی و خطر افزایش درد کمک میکند. شما میتوانید فعالیتهایی مانند پیادهروی، شنا، یا انجام حرکات کششی را مد نظر قرار دهید. همچنین، یوگا و تای چی نیز گزینههای مناسبی هستند.
کاهش وزن
اضافه وزن یا چاقی میتواند تخریب مفاصل را در بیماران مبتلا به آرتروز تسریع کنند. در حقیقت، هر دو شرایط به عنوان محرکهایی برای این بیماری در نظر گرفته میشوند. بر همین اساس، افرادی که اضافه وزن دارند باید در مسیر کاهش کیلوهای اضافه بدن خود گام بردارند.
وزن سالم فشار کمتری به مفاصل وارد میکند، از این رو، میتواند به کنترل میزان درد نیز کمک کند. همچنین، وزن سالم خطر عوارض سلامت دیگر مانند بیماریهای قلبی عروقی یا سندرم متابولیک را کاهش میدهد.
خواب خوب شبانه
مشکلات خواب میتوانند به وخیمتر شدن بیماریها یا کاهش کیفیت زندگی منجر شوند.
گاهی اوقات، درد ناشی از آرتروز میتواند بر کیفیت خواب انسان تاثیرگذار باشد. با این وجود، تلاش برای خواب شبانه به میزان کافی ضروری است، زیرا استراحت از ارکان کلیدی کاهش تورم مفاصل است.
اگر با مشکلات خواب مواجه هستید میتوانید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
مکانی راحت را برای خواب انتخاب کنید.
از کار کردن در اتاق خواب پرهیز کنید.
پیش از خواب از عناصر حواس پرتی مانند رایانه ها، گوشیهای هوشمند یا تبلتها استفاده نکنید.
مواد غذایی که به خواب خوب کمک میکنند را مصرف کنید.
شام کم کالری و سالم بخورید.
نوشیدنیهای آرامش بخش مانند چای سنبل الطیب یا پیچ ساعتی مصرف کنید.
نوشیدن چایهای طبیعی
چایهای دارویی نمیتوانند جایگزین روشهای درمان دارویی تجویزی توسط پزشک شما شوند. با این وجود، نوشیدن آنها ممکن است به روند درمان آرتروز کمک کند.
از جمله چایهای توصیه شده به واسطه خواص ضد التهابی خود میتوان به چای زنجبیل، چای سبز، و چای زردچوبه اشاره کرد.
گرما و سرما درمانی
این روش درمانی گزینهای موثر برای کنترل فرآیندهای التهابی در مفاصل است.
گرما به باز شدن رگهای خونی کمک میکند، از این رو، گردش خون تقویت میشود. در نتیجه، مواد مغذی هرچه بیشتر و بهتر به بافتهای تحت تاثیر قرار گرفته میرسند. همچنین، گرما اثری آرامش بخش ایجاد میکند که سفتی مفصل را کاهش میدهد.
از سوی دیگر، استفاده از سرما رگهای خونی را منقبض کرده و تورم و درد را کاهش میدهد. بر همین اساس، گزینه خوبی برای تکمیل آثار گرماست.
برای آغاز، کمپرس گرم را استفاده کنید. شما میتوانید از کیسه آب گرم یا یک پد گرمایی استفاده کرده یا در صورت عدم دسترسی به آنها، یک حوله را در آب داغ قرار داده و پس از گرفتن آب اضافه آن را با احتیاط روی موضع بگذارید. اجازه دهید کمپرس گرم برای ۲۰ دقیقه روی ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته بماند.
اگر سرما درمانی را ترجیح میدهید، میتوانید کمپرس سرد را برای ۲۰ دقیقه روی ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته قرار دهید. شما میتوانید چند تکه یخ را در یک حوله پیچیده یا در یک کیسه قرار دهید و از آن استفاده کنید. هیچگاه یخ را به صورت مستقیم روی پوست قرار ندهید، زیرا ممکن است به آن آسیب وارد کند.
سخن پایانی
آرتروز یک بیماری مزمن است که در صورت عدم درمان به موقع میتواند شرایط وخیمتری به خود بگیرد.
بر همین اساس، رسیدگی به علائم و مراجعه به پزشک در صورت مشکوک بودن به ابتلا به این بیماری اهمیت دارد. ترکیبی از داروها و عادات سالم میتواند نتایج خوبی به همراه داشته باشد.