در برنامه شمارش معکوس شنبه، بهمن فلاح، کارشناس بازار سرمایه به بررسی مهمترین عواملی که شرایط فعلی را در بازار سرمایه پدیدار کرده است، پرداخت. به عقیده وی تصمیمات حمایتی سازمان بورس تنها میتواند نقش مسکن را برای بازار سرمایه ایفا کند و نمیتواند سبب شکلگیری روندی مثبت و پایدار شود چراکه مشکل بازار سرمایه جای دیگری است.
این روزها سرمایهگذاران بورسی، شرایط مناسبی را سپری نمیکنند. ریزش قیمتها در تالار شیشهای همچنان ادامه دارد و با وجود تاکید کارشناسان بر وجود محرکهای بنیادی مناسب و رسیدن قیمت بسیاری از سهمها به سطوح ارزندگی، اما خروج سرمایهها بیوقفه ادامه دارد. سازمان بورس در همین راستا، بسته ۱۰ بندی حمایت فوری از بازار سرمایه مصوباتی از جمله بیمه شدن اصل و سود سهام مردم در یک سال آینده تا واریز شدن منابع جهت حمایت از سهام شرکتهای تولیدی بزرگ کشور را ابلاغ کرد. بسته جامع حمایتی بازار سرمایه که در هفته گذشته طراحی و در جلسات رده عالی مقامات اقتصادی کشور مطرح شده بود، از امروز صبح اجرایی میشود.
این کارشناس اعتقاد داشت مشکل اقتصاد جای دیگری است و متولیان بازار با حکمرانی اقتصاد دستوری سهامداران را تحت فشار قرار داده و تازمانی که سایه اقتصاد دستوری از بازار سرمایه برداشته نشود، نمیتوان چشمانداز روشنی برای آن در نظر گرفت. او همچنین تاکید کرد که ابهامات بودجهای زیاد در بخش درآمدهای مالیاتی و نفتی برای سال آینده وجود دارد که تهدید جدی برای آینده بورس تهران محسوب میشود.
مُسکن سازمان بورس برای بازار سهام
بسته جامع حمایتی بازار سرمایه که در هفته گذشته طراحی و در جلسات رده عالی مقامات اقتصادی کشور مطرح شده بود، از امروز صبح اجرایی میشود، بهمن فلاح کارشناس بازار سرمایه در رابطه با اثرات این بسته حمایتی برای نجات بازار سرمایه از وضعیت فعلی اعتقاد داشت: وظیفه سازمان بورس ورود به این دست مسائل فراسازمانی نیست و در وضعیت فعلی تنها به عنوان یک مسکن موقت عمل خواهد و به عبارتی نوش دارو پس از مرگ سهراب است.
وی تاکید کرد: سازمان باید در جهت تقویت ابزارهای پوشش ریسک و افزایش عمق بازار حرکت کند اما سازمان بورس به اشتباه به دنبال وظایف فراسازمانی بوده که تاثیر ویژهای ندارد چراکه تاریخ مصرف آن به پایان رسیده است.
سیگنال متناقض بانک مرکزی و سازمان بورس
این روزها سرمایهگذاران بورسی، شرایط مناسبی را سپری نمیکنند. ریزش قیمتها در تالار شیشهای همچنان ادامه دارد و با وجود تاکید کارشناسان بر وجود محرکهای بنیادی مناسب و رسیدن قیمت بسیاری از سهمها به سطوح ارزندگی، اما خروج سرمایهها بیوقفه ادامه دارد؛ در این میان بسیاری از فعالان تالار شیشهای، انگشت اتهام خود را به سمت بازار بدهی نشانه گرفتهاند و افزایش نرخها در این بازار را که در روزهای گذشته با رسیدن به میانه کانال ۲۴ درصد، در سقف ۱۰ ماهه جای گرفته است، یکی از مهمترین دلایل شتابگیری روند نزولی سهام عنوان میکنند. بهمن فلاح در پاسخ به این سوال که بسته حمایتی فعلی با توجه به سیاستهای انقباضی سیاستگذار فعلی اثرگذاری لازم را دارد؟ عنوان کرد: ریشه اصلی وضعیت جاری بازار سرمایه را نه میتوان در سیاستهای پولی و افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی است و نه ضعف مدیریتی در سازمان بورس جستوجو کرد؛ به نظر میرسد سازمان در حال آدرسدهی غلط به اهالی بازار است و مسیر اشتباهی را در پیش گرفته است. مشکل اصلی این روزها اقتصاد دستوری و ابهامات و عدم قطعیتی است که برای صنایع بورسی ایجاد کرده است و این موضوع باعث تزریق ناامیدی به بازار و ادامهدار شدن روند فرسایشی فعلی شده است.
این کارشناس همچنین در پاسخ به این سوال که چرا با وجود ریسکهای سیستماتیک موجود تنها بازار سرمایه اثر میپذیرد و بازارهای موازی مسیر صعودی خود را ادامه میدهد؟ اظهار کرد: بازار سرمایه از متغیرهای زیادی اثر میپذیرد؛ اما بازارهای موازی تنها وابسته به نرخ ارز و تورم هستند و به نطر میرسد مداخله دولت از سمت عرضه، مقررات گمرکی، بودجه و نرخ جهانی مهمترین عوامل در شکلگیری روند فعلی بورس هستند.
چشمانداز بورس تهران در ادامه راه
بهمن فلاح عنوان کرد: در حال حاضر مدیران سرمایهگذاری تمایلی به سرمایهگذاری در سهام با نسبت ارزندگی پایین نیز ندارند چراکه این نسبتها کاذب هستند و در آینده با توجه به ابهامات بودجه و روند سودآوری شرکت ها ممکن است ضریب منفی به خود بگیرند. این در حالی است که ریسک بازار پول حتی با وجود نرخ تورم ۴۰ درصدی نیز پایینتر است .
او تاکید کرد: متولیان بازار با حکمرانی اقتصاد دستوری سهامداران را تحت فشار قرار داده و تازمانی که سایه اقتصاد دستوری از بازار سرمایه برداشته نشود، نمیتوان چشمانداز روشنی برای آن در نظر گرفت و همچنین ابهامات بودجهای زیادی در بخش درآمدهای مالیاتی و نفتی برای سال آینده وجود دارد که تهدید جدی برای آینده بورس تهران محسوب میشود.