فلوشیپ آنژیوپلاسی و عضو هیأت علمی گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: افرادی که بیماری فشارخون بالا دارند باید میزان مصرف نمک خود را به کمتر از ۲.۵ گرم در هر شبانهروز برسانند.
دکتر مصطفی داستانی اظهار کرد: اگر یک زندگی درست و بهداشتی داشته باشیم از بسیاری از فاکتورهای بیماریزای قلبی و عروقی بهدور خواهیم بود و کسی که روزانه ۳۰ دقیقه پیادهروی مناسب و نرم را در کنار تحرک بدنی مطلوب (دوچرخه سواری) و یا تحرک آبی مناسب (شنا) داشته باشد میتواند خود را از مشکلات قلبی و عروقی بهدور نگهدارد؛ همچنین در همین خصوص بر تغذیه سالم و رژیم غذایی مناسب هم و ترجیحاً سبزیها و پروتئینهای سالم و مقوی تاکید داریم.
وی با اشاره به اینکه در زندگی سالم فعالیت بدنی مناسب، تغذیه سالم، مصرف سبزیجات و صیفی جات مفید، میزان مصرف حداقلی نمک و عدم مصرف انواع دخانیات و چربیهای مضر مورد تأکید است، بیان کرد: میزان مصرف نمک در یک فرد سالم در هر شبانهروز ۵ گرم بوده که این میزان در مواد خام غذایی که از بازار تهیه میشود وجود دارد و نیازی به اضافه کردن نمک در ظرف و قابلمه غذا و گذاشتن نمکدان در سر سفره نیست.
فلوشیپ آنژیوپلاسی با ذکر این نکته که باید میزان کالری رژیم غذایی طوری تنظیم شود که bmi بدن بین ۱۸ تا ۲۴ باشد، تأکید کرد: اگر این عدد از حداکثر آن بالاتر برود منجر به چاقی و اضافه وزن شده و اگر پایینتر از حداقل آن باشد منجر به لاغری مفرط میشود که هیچکدام از آنها سازگار با سلامت و داشتن یک زندگی سالم و بهداشتی نیست و متوسط آن نشان از سالم بودن فرد بوده و شانس بیماری قلبی و عروقی را در وی کاهش میدهد.
دکتر داستانی اضافه کرد: استفاده از چربی در حداقل ممکن مورد تأکید است و بهتر است که چربی مصرفی هم از نوع اشباع نشده باشد که از نمونههای بارز آن میتوان به روغنهای کلزا، زیتون، کنجد و آفتابگردان اشاره کرد که ۳ مورد اول مناسبتتر هستند.
وی تصریح کرد: روغنهای حیوانی باید در حداقل میزان ممکن مصرف شوند و بهتر است که تا حد امکان از مصرف این نوع روغنها پرهیز شود تا از تشکیل پلاک در شریانهای عروقی و ایجاد مشکل در فرد مصرف کننده جلوگیری شود.
عضو هیأت علمی گروه قلب دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بدترین روغنها آن دسته از روغنهایی هستند که اسید چرب با ترانس بالا دارند، خاطرنشان کرد: باید میزان مصرف این نوع روغنها به صفر درصد برسد، نکتهای که به همه بهویژه خانمهایی که در خانه آشپزی و پخت و پز دارند و همچنین به اغذیهداران مورد تأکید است.
دکتر داستانی افزود: روغن مصرفی نباید بیشتر از یک بار مورد استفاده قرار بگیرد، چرا که مصرف دوباره و چند باره آن همانند سمی بوده که منجر به بسته شدن جداره عروق و ایجاد مشکلات قلبی و مغزی میشود.
وی با تأکید بر اینکه مصرف هر نوع سیگار و دخانیات برای سلامت بدن مضر است، گفت: به مصرفکنندگان سیگار و دخانیات توصیه بر ترک بهخودی خود و با مصرف داروی تجویزی از سوی پزشک تأکید داریم و قطعاً کسی که با همت بالای خود این مواد مضر را کنار بگذارد خودش را در داشتن بدنی سالمتر و زندگی بهتر همراه با طول عمر بیشتر کمک و یاری کرده است.
فوق تخصص قلب و عروق با اشاره به اینکه کسی که بیماری فشارخون بالا دارد باید میزان مصرف نمک خود را به کمتر از ۲.۵ گرم در هر شبانهروز برساند، بیان کرد: ما به عموم مردم بهویژه افراد با مشکل فشار خون بالا، مصرف نمک کم سدیم را پیشنهاد میکنیم و باید بدانیم هیچ تفاوتی در میزان سدیم نمک دریا، نمک تصفیه شده، نمک یددار، سنگ نمک وجود ندارد، اما در نمک کم سدیم یک سوم آن از kcl و پتاسیم تشکیل شده و این نوع مناسبتتر از سایر نمکها بوده، هرچند که مصرف زیاد و بیش از اندازه همین نمک مناسب هم مضر است و نباید بیشتر از میزانها و اندازههای اشاره شده مصرف کنیم.
دکتر داستانی تصریح کرد: همچنین بر مدیریت استرس و دوری از آن هم تأکید داریم، موضوعی که از بسیاری از بیماریهای جسمی و روحی که میتواند منجر به بروز مشکلات قلبی شود جلوگیری میکند و باید خودمان را همواره از اضطرابها و افسردگیهایی که در اثر استرسهای مکرر بهوجود میآیند بهدور نگهداریم.
وی تأکید کرد: اگر فکر و ذهن خود را مشغول اخبار و اتفاقات خوب و مثبت و دوری از موارد بد و منفی بکنیم از بسیاری از مشکلات جسمی و روحی بهدور خواهیم بود و میتوانیم از زندگی شاداب و بهدور از هرگونه درد و رنج و بیماری لذت ببریم.